Persbericht – Sluiting transitonthaal dak- en thuisloze vrouwen: DoucheFLUX roept op tot heropening

Brussel, 7 juli 2023 – Het transitonthaal voor dak- en thuisloze vrouwen van DoucheFLUX, die geopend werd tijdens de eerste lockdown, sloot afgelopen april haar deuren na het niet verlengen van de subsidies van de GGC.

Download ons publiek pleidooi voor een transitonthaal voor dak- en thuisloze vrouwen (.pdf, momenteel enkel in het Frans)
(pdf)

DoucheFLUX was de eerste Brusselse vereniging die een transitonthaal opende in het kader van Covid in april 2020, en de laatste die er een beheerde in april 2023. Na verschillende subsidieverlengingen en ondanks een positieve evaluatie kwam er enkele weken geleden een abrupt einde aan de onderneming, bij besluit van minister Maron, bevoegd voor Sociale Actie en Gezondheid.

Geconfronteerd met de toegenomen kwetsbaarheid van dakloze vrouwen in de openbare ruimte, verergerd door de lockdown, had DoucheFLUX deze transitonthaal geopend in een leegstaand hotel, om tijdelijk onderdak te bieden aan deze vrouwen. Dankzij het grondige sociale werk van het team en haar partners zijn veel dakloze vrouwen opnieuw gehuisvest. Sinds de opening hebben niet minder dan 43 bewoners een permanente woning gevonden.

Deze voorziening, de enige in haar soort in Brussel, was vaak de enige mogelijke oplossing voor de meeste van de gehuisveste vrouwen, vanwege een specifieke werkwijze.

In de laatste telling die onlangs door Bruss’Help werd gepubliceerd, werden de bewoonsters van onze onthaal ondergebracht in de categorie “mensen in opvangtehuizen voor daklozen – sociale accomodaties in hotels (ETHOS Light 3)”. Tot ons grote verdriet moeten we echter vaststellen dat voor sommigen van hen bij de sluiting geen oplossing voor herhuisvesting kon worden gevonden, waardoor ze opnieuw op straat kwamen te staan en het aantal daklozen in de Brusselse openbare ruimte nog toenam.

Als reactie op deze schrijnende situatie sturen we vandaag deze oproep naar de pers, alsook naar de Minister van Sociale Actie en Gezondheid, Alain Maron, en de Staatssecretaris belast met Huisvesting en Gelijke Kansen, Nawal Ben Hamou, alsook naar de supporters van DoucheFLUX en de hele Brusselse sociale sector.

Met de verspreiding van dit pleidooi, dat het project schetst en talrijke getuigenissen van onze associatieve partners bevat, willen wij de absolute noodzaak van het project bevestigen. DoucheFLUX is vastbesloten om hemel en aarde te bewegen zodat het transitonthaal in de komende maanden op permanente basis herboren kan worden.

Download ons publiek pleidooi voor een transitonthaal voor dak- en thuisloze vrouwen (.pdf, momenteel enkel in het Frans)

Contact : Jérôme Guiot, coordinatör, 0473 22 95 16 – jerome.guiot@doucheflux.be

Plaats een reactie