Persbericht – DoucheFLUX lanceert haar “Housing First” project en wordt de 6e Housing First operator in Brussel

Brussel, 14 maart 2023 - DoucheFLUX, een Brusselse vzw die actief is in het helpen van thuislozen, lanceert vandaag haar project "Housing First", met de steun van de GGC en in partnerschap met het SVK van Sint-Gillis. Dit project heeft als doel om kwetsbare thuilozen onmiddellijk huisvesting te bieden, met begeleiding die is aangepast aan hun behoeften.

Het Housing First-project van DoucheFLUX zal zeer kwetsbare thuislozen onmiddellijke huisvesting bieden, zonder voorwaarden (behalve de betaling van huur en naleving van het huurcontract). Deze personen zullen worden begeleid door een multidisciplinair team: sociaal werkers, psychologen, experts op het gebied van risicovermindering bij drugsverslaving... Het doel is om individuele, intensieve en persoonlijke ondersteuning te bieden om hun sociale inclusie te vergemakkelijken, hun herstel te bevorderen en hen te helpen autonomie te bereiken door middel van de duurzame terugkeer naar huisvesting.

Dit project is een belangrijke stap voor DoucheFLUX, dat zich op deze manier nog concreter inzet in de strijd tegen dak- en thuisloosheid door haar krachten te bundelen met die van de reeds actieve operators op het veld, met als doel een aanvullende benadering te bieden.

Alain Maron, Brusselse Minister van Sociale Actie: "Sinds 2019 is het aantal personen dat wordt begeleid door Housing First-systemen verdrievoudigd (290 personen in 2023). Deze "Housing First"-methodologie, die zoals de naam al aangeeft begint met het oplossen van het huisvestingsprobleem, heeft haar relevantie bewezen. Ik bedank DoucheFLUX die zich aansluit bij de Housing First-operators (7 tot op heden) die de meest kwetsbare mensen toegang tot huisvesting bieden. Mijn doel is duidelijk; deze duurzame inbeddingspolitiek door huisvesting verder uitbreiden. Hiervoor zullen we blijven werken aan het mobiliseren van meer woningen."

Evoluerende missies

De vzw DoucheFLUX werd opgericht in 2011 na een ontmoeting tussen burgers en mensen die destijds nog vaak als “SDF” (sans domicile fixe) werden genoemd. Geconfronteerd met een schrijnend gebrek aan betaalbare douches en wasserettes in Brussel, besloten de burgers om een dynamische, gezellige en "laagdrempelige" ruimte te openen waar mensen die op straat leven hun waardigheid konden herwinnen, te beginnen met hygiëne en lichaamsherstel. Na 5 jaar en 2.000.000 euro aan particuliere steun te hebben verzameld, opende het dagcentrum van DoucheFLUX zijn deuren in 2017*.

Hoewel het oorspronkelijke project van DoucheFLUX gericht was op essentiële behoeften, geeft de coronapandemie er een andere dimensie aan. Na de opening van een transitonthaal in maart 2020 om thuisloze vrouwen die tijdens de lockdown nergens konden verblijven te beschermen, werd een andere constatering gedaan: na de eerste weken van rust, zijn de sociale werkzaamheden en opvolging in de opvangcontext veel effectiever dan het volgen van dezelfde personen op straat. Het aantal herhuisvestingen van de bewoners is hoog: bijna 60% kon tussen 2020 en 2022 duurzaam worden herhuisvest. Een einde maken aan dak- en thuisloosheid is dus mogelijk, en huisvesting is de sleutel. DoucheFLUX ziet zichzelf nu niet meer zonder opvangactiviteiten.

Contact: Hélène Taquet, Verantwoordelijke communicatie – 0471 55 91 03 – communication@doucheflux.be

*Sindsdien heeft deze unieke infrastructuur van 600m2 (20 douchecabines, 250 lockers, een wasruimte) haar kruissnelheid gevonden met meer dan 15.000 douches en 5.000 wasbeurten per jaar, lockers die voor 98% bezet zijn, psycho-medische en sociale diensten en een gevarieerd activiteitenaanbod.

Plaats een reactie