Persbericht – Rue de la Bascule: een nieuw bewustmakingsinstrument ter bestrijding van dakloosheid

“Veel daklozen hebben ervoor gekozen om dakloos te zijn. Veel daklozen zijn, op zijn minst gedeeltelijk, verantwoordelijk voor hun situatie. En de maatschappij kan hun verantwoordelijkheid niet in die mate wegnemen dat ze hen, ongeacht wat ze doen of gedaan hebben, een woning garandeert!
We horen dit soort opmerkingen vaak. De werkelijkheid is echter veel complexer.

Na het succes van ImmenCité, het bordspel dat mensen helpt de realiteit van (over)leven op straat te begrijpen, is er een nieuw initiatief gelanceerd om het publiek bewust te maken van de oorzaken van dakloosheid: Rue de la Bascule.

“Rue de la Bascule”, het resultaat van een tweede samenwerking tussen DoucheFLUX en Cultures & Santé, is een bewustmakingsinstrument dat bijdraagt tot een beter begrip van de verschillende levenssituaties die tot dakloosheid kunnen leiden en de oplossingen om ze te verhelpen. Door middel van kaarten en discussies onder leiding van een facilitator kunnen de spelers de oorzaken van dakloosheid ontdekken, ingedeeld in vier hoofdthema’s: structureel (sociale bijstand, immigratie, huisvesting, economie), institutioneel (openbare en ondersteunende diensten), relationeel (seksueel, echtelijk en familiaal geweld, scheiding) en persoonlijk (geestelijke gezondheid, ziekte, verslavingen, ongevallen en incidenten).

Rue de la Bascule is opgezet om een breed publiek bewust te maken: jongeren (vanaf 14 jaar), volwassenen en meer in het bijzonder professionals en vrijwilligers in de vrijwilligerssector, de sociale actie en het onderwijs.

“Wij zijn ervan overtuigd dat bewustmaking de eerste stap is naar collectieve bewustwording en concrete actie om dakloosheid te bestrijden”, legt Marilou Galichet, van het ontwikkelingsteam van de tool, uit. “Met deze tool hopen we dat de spelers een beter inzicht krijgen in de oorzaken waardoor iedereen op een dag omvalt en in de uitdagingen waarmee daklozen worden geconfronteerd”.

Rue de la Bascule kan worden gedownload op de website van Cultures & Santé, en kan op verzoek worden gehuurd bij haar netwerk van documentatiecentra.

“We hebben het spel “Rue de la Bascule” verschillende keren gebruikt in onze opleidings- en bewustmakingsactiviteiten, en we waarderen het bijzonder. Het is een geweldige manier om het debat te openen, mensen bewust te maken en hun bewustzijn te vergroten. Dank u voor uw werk.”

 – Nastasia Englebert, opleidingmedewerker van Diogenes (foto credit: Diogenes)

UITNODIGING: wij nodigen u uit om het instrument te ontdekken op maandag 17 april van 14u tot 17u bij DoucheFLUX, 84 rue des vétérinaires, 1070 Anderlecht (inschrijving per e-mail naar communication@doucheflux.be).

Perscontact: Vanessa Fusco – 0471 55 91 03

Plaats een reactie