Herberg covid-19

Naar aanleiding van de coronapandemie zijn heeft DoucheFLUX haar werkterrein uitgebreid met een nieuw project dat heel wat ervaringen oplevert en zonder twijfel nieuwe perspectieven open... Een vijftiental personen, voornamelijk vrouwen, worden sinds 10 april 2020 ondergebracht in een “niet-conform” tijdelijk onderkomen (herberg, hotel…). Ze krijgen er sociale begeleiding, kunnen deelnemen aan een reeks ontspannende culturele, sport- en welzijnsactiviteiten en genieten van een gezonde voeding.

Het project ging van start in samenwerking met JES Sleep Inn in Molenbeek, vlak bij het kanaal. JES Sleep Inn is veel meer dan alleen maar een herberg. De vzw is sterk geworteld in Brussel en organiseert activiteiten die inspelen op het grootstedelijke en cohesie, in het bijzonder voor jonge mensen. Zoals heel wat andere plaatsen moest ook JES Sleep Inn plots al haar activiteiten stopzetten. Maar JES en DoucheFLUX hebben elkaar snel gevonden om een veilig en aangenaam onderkomen te bieden aan een aantal dakloze mensen die reeds gevolgd werden door de maatschappelijk assistente en/of de straathoekwerkers van DoucheFLUX. In september hernam JES Sleep Inn “spijtig genoeg” haar oorspronkelijke missie waardoor de herberg niet meer beschikbaar was. Daarom verhuisde de het project naar een hotel in Vorst waar het tenminste tot 31 december 2020 gehuisvest is.

De eerste weken dienden onvermijdelijk om terug op krachten te komen door een echte, deugddoende nachtrust. Daarop kon een constructieve sociale begeleiding van start gaan met de mensen die in de herberg verblijven. DoucheFLUX koos heel bewust voor een beperkt aantal om zo een rustige omgeving te kunnen verzekeren en een degelijke begeleiding te kunnen aanbieden.
De maatschappelijk assistente is deeltijds gedetacheerd voor individuele begeleiding in het oplossen van diverse problemen: administratieve orde scheppen, rechten (her)openen (leefloon, referentieadres, medische kaart), inschrijven in sociale immobiliënkantoren voor een woning, schuldbemiddeling… Deze manier van werken sterkt alleen onze overtuiging dat een dak boven het hoofd en niet de straat de beste omstandigheden bieden om mensen in bestaansonzekerheid te begeleiden. Rust en geborgenheid vormen de geschikte basis om met volle moed verschillende stappen te ondernemen en terug vertrouwen te krijgen in de organisaties die hen kunnen helpen.
Gezien de woonmarkt is een duurzame woning vinden voor deze mensen een ware uitdaging. Voor één van de vrouwen lukte dit alvast wel; sinds september kon ze intrekken in een eigen woonst.

De coördinatrice activiteiten & opleidingen van DoucheFLUX heeft een hele reeks activeiten op poten gezet. In het begin moest er uiteraard rekening gehouden worden met de coronamaatregelen: stretching, lichamelijke expressie, filmvoorstellingen, karaoke, gezelschapspellen… en dankzij JES: pingpong, klimmen en fietstochten. Met de versoepeling van de maatregelen kwamen daar nog andere activiteiten bij: ontspannende en culturele activiteiten (MIMA, Migratiemuseum, Museum voor Natuurwetenschappen, bowling, Feest van de Muziek, boottochten op de vaart, wijkbezoek met AlterBrussels…), fotoatelier, koor, yoga…

Les Gastrosophes nemen de maaltijden voor hun rekening. Zoals steeds betekent dat een gezonde en heerlijke voeding die bereid worden met voedseloverschotten uit het biocircuit. Elke zondag nodigen Les Gastrosophes bovendien een chefkok·kin uit met een driesterren menu met voor-, hoofd- en nagerecht, bloemen en tafelkleed!

We mogen ook niet de inzet van tientallen vrijwillig·st·ers vergeten die zich al snel aanboden bij het begin van de coronamaatregelen. Zij zorgen voor een permanente aanwezigheid en begeleiden mee de activiteiten.

Het project wordt gesubsidieerd door de GGC waardoor we een voltijdse coördinator (sinds 20 april), twee nachtelijke opvoeders (sinds 16 juni), een vergoeding voor de herberg/het hotel en voor Les Gastrosophes kunnen financieren. Ook kregen we de steun van de Gemeente Molenbeek.

"Solidair hotel"

Bovenop dit project is DoucheFLUX ook betrokken bij een ander project, "Solidair hotel", in samenwerking met de vzw's Diogenes en 't Eilandje. 23 mensen - waarvan een tiental onder begeleiding van DoucheFLUX - zijn ondergebracht in hotel Sabine in de gemeente Brussel. Luister hier naar het interview met Ariane Dierickx (directrice van 't Eilandje) over dit project, of lees het artikel van La Libre Belgique.