L’immensothèque, het documentatiecentrum over armoede van DoucheFLUX

De bibliotheek is ontstaan uit het idee een documentatiecentrum over armoede, dakloosheid, migratie en daarmee samenhangende onderwerpen op te richten.Ze werd ingehuldigd op 21 september 2018 in aanwezigheid van Christine Mahy, secretaris-generaal van Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté en doctora honoris causa aan de Université de Liège, en Nicolas Bernard, docent recht aan de Université Saint-Louis Bruxelles en specialist op vlak van huisvesting in Brussel, meter en peter van onze bibliotheek.

Het naslagmateriaal omvat verslagen van conferenties, rapporten van instellingen, handboeken voor professionals, maar ook kranten en digitale, audio- en audiovisuele documenten. Momenteel telt het Documentatiecentrum zo’n 650 boeken die uitgeleend kunnen worden: documentaires, essais en literatuur.

Het doelpubliek van het Documentatiecentrum zijn zowel studenten, onderzoek·st·ers, maatschappelijke opleidingen, als al wie interesse heeft. Het is dus niet zozeer een bibliotheek voor mensen in bestaansonzekerheid als wel een documentatiecentrum óver armoede, tot op heden een unicum in Brussel.

DoucheFLUX wenst dit project verder te zetten in een geest van samenwerking en netwerking. Het is de bedoeling kennis uit te wisselen en in nauw verband te staan met ander documentatiecentra. Zo kwam een partnership tot stand met Réseau Webdoctes, een samenwerking tussen het Centre de documentation du service universitaire de promotion de la santé UCL/IRSS-RESO – le RESOdoc, Culture&SantéNadja, Parthages en DoucheFLUX.

Door deze samenwerking willen we het documenteren en de communicatie van de verschillende documentatiecentra bundelen. De catalogus en het DOCTES-portaal bevatten meer dan 70 000 professionele, wetenschappelijke of algemene werken die te maken hebben met gezondheidspromotie en -opvoeding evenals met alle diverse sectoren die met sociaal werk bezig zijn.

Raadpleeg de catalogus online

Info

  • Openingsuren: dinsdag van 14u tot 16u en op afspraak
  • Ontlenen: max 3 boeken/2 weken. De meeste boeken kunnen ontleend worden. Tijdschriften en andere documenten zoals jaarverslagen, verslagen van fora en colloquia, brochures, persartikels, kunnen ter plaatse geraadpleegd worden.
  • Tarief: waarborg van 25€, die je terug krijgt bij binnenbrengen.
  • Iedereen mag boeken voorstellen om op te nemen in de catalogus.
  • Meer info bij Kristel Dupont via mail of op het nummer 0497 20 23 80.

met steun van