ImmenCité!

ImmenCité! (vroeger Outside!)  is een bordspel over het leven op straat. Deze activiteit werd eind 2015 opgestart. Het gaat er in de eerste plaats om mensen op een speelse manier te informeren over de problematiek van extreme armoede. Doorheen het spel maken de spelers kennis met al wat daklozen dagelijks beleven. Iets wat voor de meesten eigenlijk onvoorstelbaar is. Aan de basis van dit project licht de nuchtere constatatie van een dakloze personn: mensen die niet op straat leven, kunnen zich gewoon niet inbeelden wat dat in werkelijkheid betekent.

Het spel heeft een dubbel opzet: enerzijds het grote publiek bewust maken van deze werkelijkheid, anderzijds de daklozen hun ervaringen laten delen. Zij geven het spel vorm op basis van hun eigen positieve of negatieve ervaringen, hun tips voor en kennis van het leven op straat. Het spel moet zoveel mogelijk de realiteit benaderen en de speler beleeft een ware overlevingsslag. Speelkaarten brengen de deelnemer van de ene – echt beleefde! – situatie naar de andere.

2019 stond in het teken van het zoeken naar een uitgever, wat uitgemondde in twee pistes. Enerzijds heeft CNCD-11.11.11 voorgesteld om Outside! op te nemen in hun pedagogische koffer “Inégalités mondiales” die de tools van twintig andere NGO’s bevat. Deze koffers (700!) zullen uitgedeeld worden aan leerkrachten en socio-culturele animatoren·trices. Anderzijds heeft DoucheFLUX een samenwerking afgesloten met de vzw Cultures&Santé, een organisatie die expertise heeft op vlak van ontwikkeling van pedagogisch materiaal over de huidige sociale vraagstukken. In 2022 zal ImmenCité eindelijk zijn topvorm bereiken en toegankelijk zijn voor een breed publiek.

 

 

 

 

 

Video (in het Frans): Outside! op het Brussels Games Festival in 2016

Video gemaakt door de vzw Action et Recherches Culturelles op Vimeo.